Världens största diamant funnen i Sydafrika

Diamonds are forever. För 102 år sedan, 1905, hittades Cullinandiamanten i Sydafrika. Med sin vikt på 620 gram, har den fram till nu varit den hittills störst kända.
Men nyligen har en större diamant grävts fram, även denna gång i Sydafrika.
Den ännu inte namngivna stenen, uppskattas vara dubbelt så stor som Cullinandiamanten. När det gäller kvaliten på stenen och hur man kan klyva och slipa den, så finns det inga klara besked. Fyndet har skakat om branschen och intresset är mycket stort.
Stenen ligger nu i ett mycket välbevakat bankvalv i Johannesburg.

Tre berömda diamanter:

Cullinandiamanten, (1905 Pretoria), den klövs i flera delar och den största kallas Great Star of Africa. 1907 gavs den till kung Edward VII, den förvaras nu i The Tower of London.  

Koh-i-noor, (1525 Indien), betyder på persiska "berg av ljus". Stenen är som sagt mycket gammal och lär ha varit monterad i en vägg i Taj Mahal. Mausoléet plundrades senare och stenen hamnade i Persien och därefter i Punjab i Indien. När britterna erövrade Punjab 1849, så tog de med sig den och gav den till drottning Victoria. 
Stenen förvaras i The Tower of London.  

Hope Diamond, (Indien), även kallad Tavernier Blue, efter Jean-Baptiste Tavernier som köpte den 1660. Den ägs av Smithsonian Natural History Museum, USA.


 The Cullinan     The Koh - I - Noor    The Hope      Farlang Gem & Diamond Foundation 

 Dagens Nyheter    Svenska Dagbladet

Här kommer rätt länk

Tyvärr blev det fel länk till SWEDARCTIC 2007, « denna är rätt!  
Pardon. 

Danmark och Sverige forskar på Nordpolen

I mitt tidigare inlägg kommenterade jag ju Rysslands strävan i Nordpolen.
Danmark utforskar Nordpolen genom en expedition kallad Lomrog (Lomonosov Ridge off Greenland). Danskarna vill bl.a. se om Lomonosovryggen hänger ihop geologiskt med Grönland. Svenska forskare som är med på resan, har en mängd projekt på gång. SWEDARCTIC 2007.


Pinsam rysk dokumentation

Ryssland har på olika sätt visat, att man vill återupprättas som stormakt. Det senaste försöket har varit att hävda sin rätt till Nordpolen. I motsats till Sydpolen, utgörs ju Nordpolen enbart av is- och snömassor. Inget Terra Firma. Därför måste ryssarna göra anspråk på havsbottnen, som är en del av den sibiriska kontinentalsockeln. Förutom stormaktsdrömmen, så är olje- och gastillgångar det som sporrar.
Nåväl, ett stolt expeditionsfartyg med två miniubåtar stävar ut från Murmansk, eskorterade av en atomdriven ubåt. Uppdrag: undersök havsbottnen, ta mineralprover och placera den ryska flagga (i titan) vid platsen för Nordpolen. Och där 4000 m under havsytan dokumenteras händelsen på bild. Det trodde i varje fall världens medier, när de tog emot bildsekvenserna från det ryska tv-bolaget RTR.
L-u-r-a-d-e! Bilderna från havsbottnen var en bluff. Ryssarna hade lånat dem från filmen "Titanic". Så simpelt, så pinsamt dåligt. Det är skrattretande.
Redan de gamla sovjeterna var ju skickliga på att klippa, klistra och retuschera. Bild, text och sanning. You name it. Släktbanden är fortfarande starka. Det visar de nuvarande ledarnas vördnad  för "Bloody bloody Josef". Ryska skolbarn får även i våra dagar lära sig sin förljugna historia. "Kom, så skall farbror Putin berätta".   
Det sovjetiska bluffsamhället lever.


Länkarna går till Svenska Dagbladet

RSS 2.0