Pinsam rysk dokumentation

Ryssland har på olika sätt visat, att man vill återupprättas som stormakt. Det senaste försöket har varit att hävda sin rätt till Nordpolen. I motsats till Sydpolen, utgörs ju Nordpolen enbart av is- och snömassor. Inget Terra Firma. Därför måste ryssarna göra anspråk på havsbottnen, som är en del av den sibiriska kontinentalsockeln. Förutom stormaktsdrömmen, så är olje- och gastillgångar det som sporrar.
Nåväl, ett stolt expeditionsfartyg med två miniubåtar stävar ut från Murmansk, eskorterade av en atomdriven ubåt. Uppdrag: undersök havsbottnen, ta mineralprover och placera den ryska flagga (i titan) vid platsen för Nordpolen. Och där 4000 m under havsytan dokumenteras händelsen på bild. Det trodde i varje fall världens medier, när de tog emot bildsekvenserna från det ryska tv-bolaget RTR.
L-u-r-a-d-e! Bilderna från havsbottnen var en bluff. Ryssarna hade lånat dem från filmen "Titanic". Så simpelt, så pinsamt dåligt. Det är skrattretande.
Redan de gamla sovjeterna var ju skickliga på att klippa, klistra och retuschera. Bild, text och sanning. You name it. Släktbanden är fortfarande starka. Det visar de nuvarande ledarnas vördnad  för "Bloody bloody Josef". Ryska skolbarn får även i våra dagar lära sig sin förljugna historia. "Kom, så skall farbror Putin berätta".   
Det sovjetiska bluffsamhället lever.


Länkarna går till Svenska Dagbladet

Kommentarer
Postat av: Tjabo

Nu var det ju inte de dykande ryssarna som bluffade.
Tv-bolaget hade inga bilder att sända utan tog gamla de hade på mir-ubåtarna för att illustrera sändningen, sedan så snurrade Reuter till det.
Rätt skall vara rätt

2007-08-10 @ 01:56:43
Postat av: amanda

Precis, ryssarna har visst varit på nordpoolen och satt flaggan där. Det är reuters som gjorde fel.
Det är klart att de inte bluffade om en sån sak.
om amreikanarna sätter sin flagga på månen kan väl ryssarna få sätt sin på nrodpoolen. jag tycker det är coolt.
amanda


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0